Șansă pentru PENSIONARI. Senatorii au spus NU. Ce va fi mai departe
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Decizia aparține acum deputaților
Decizia aparține acum deputaților
Intrat în dezbaterea Senatului în vara acestui an, proiectul de lege prin care societățile comerciale private cu o cifră de afaceri mare sunt obligate să angajeze, pe post de consilieri, pensionari, a fost respins de Camera superioară a Parlamentului.

Soarta inițiativei legislative se află, acum, depinde de Camera deputaților, care este și for decizional. Dacă votul va fi favorabil, firmele private din România care au înregistrat, la sfârșitul ultimului an fiscal, cifre de afaceri de peste cinci milioane de lei vor fi obligate să angajeze pensionari pe post de consilieri în domeniul în care activează companiile.

“Societățile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, sunt obligate să angajeze, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experiență, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societății comerciale respective“, se precizează în propunerea legislativă.

Documentul prevede, de asemenea, ca pentru persoanele astfel reintegrate în muncă nu se datorează contribuții la pensii sau la sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu salariul mediu brut pe economie. Numărul de pensionari ce vor trebui angajați de firmele cu cifră de afaceri de peste cinci milioane de lei se stabilește, așa cum apare în proiect, astfel:

- societăți comerciale cu o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 de lei și cel puțin cinci angajați - un pensionar;

- societăți comerciale cu o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 de lei și mai mult de cinci angajați, paritatea nu poate fi mai mare de un consilier pensionar raportat la un număr de cinci persoane care nu au atins pragul vârstei de pensionare.

Citește și Câciu: Creșterea PENSIILOR cu 14% este zero, lumea trebuie să înțeleagă (VIDEO)

În plus, propunerea dă posibilitatea, dar nu instituie o obligație în acest sens, firmelor cu cifră de afaceri mai mică de cinci milioane de lei să angajeze pensionari pe post de consilieri. De asemenea, nici în cazul acestora nu se datorează contribuții la pensii sau la sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu salariul mediu brut pe economie.

Legat de acest subiect, Avocatnet menționează că această propunere legislativă reprezintă, de fapt, o adaptare și o actualizare a unei inițiative cetățenești apărute în februarie 2019, ce stabilea, printre altele, și modul în care ar fi trebuit să fie sancționate firmele care nu respectau noua obligație. Mai exact, acestea urmau să primească “o amendă echivalentă a 6 salarii minime brute pe economie”, ceea ce înseamnă că stabilea amenzi de peste 13.000 de lei, dacă e să luăm în calcul salariul minim din acest an (2.230 de lei).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...


pixel