Urmărește dezbaterea live

ANRE: Furnizorul de gaze se poate schimba în orice moment
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Prețul gazelor se liberalizează de la 1 iulie
Prețul gazelor se liberalizează de la 1 iulie
Liberalizarea pieţei gazelor va conştientiza consumatorii şi îi va impulsiona să se implice mai mult, să compare preţurile din piaţă şi să analizeze mai bine ofertele pentru a semna cele mai bune contracte, având în acelaşi timp dreptul de a-şi schimba oricând furnizorul, se arată într-un răspuns al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), la solicitarea AGERPRES.

De la 1 iulie, piaţa gazelor din România va fi liberalizată complet. Autorităţile de la Bucureşti şi-au asumat acest termen în faţa Comisiei Europene pentru a pune capăt unei proceduri de infringement care ar fi trimis ţara noastră în faţa Curţii Europene de Justiţie.

ANRE a enumerat care sunt avantajele liberalizării pentru consumatorii casnici, ca urmare a creşterii concurenţei pe piaţă.

"Un rol important, determinant chiar, cu impact semnificativ asupra gradului de dezvoltare a unei pieţe concurenţiale funcţionale, îl reprezintă participarea activă a clienţilor finali. Dreptul de a-şi alege furnizorul este unul dintre principalele avantaje pe care îl are clientul final, acesta având posibilitatea să negocieze direct cu furnizorii termenii şi condiţiile privind furnizare gazelor naturale", spun specialiştii ANRE.

Aceştia se aşteaptă ca, de la 1 iulie, furnizorii să îşi diversifice ofertele de preţ, care vor fi personalizate şi adaptate nevoilor clienţilor, crescând astfel calitatea şi reducând preţul.

"Într-o piaţă competitivă, furnizorii vor concura între ei pentru a-şi extinde aria clienţilor şi vor reacţiona rapid şi flexibil la modificările ce apar în structura cererii. Liberalizarea va conduce şi la responsabilizarea clienţilor finali cu privire la deciziile luate în ceea ce priveşte furnizarea gazelor naturale şi a preţului pentru aceasta, iar creşterea gradului de conştientizare va contribui la crearea unui mediu concurenţial mai puternic", se mai arată în răspunsul ANRE.

Pe termen lung, liberalizarea reprezintă un avantaj pentru întreaga piaţă de energie, iar cu o informare corectă şi permanentă a clienţilor finali piaţa se va putea maturiza în mod competitiv, cu beneficii atât pentru furnizori, dar mai ales pentru clienţi, a precizat ANRE.

Deocamdată, Engie şi E.ON, cei mai mari furnizori de gaze din ţară, care deţin împreună 90% din piaţă, au trimis consumatorilor oferte la acelaşi preţ ca până acum.

Prețul gazelor a scăzut cu mult sub cel reglementat

AGERPRES a solicitat companiilor Engie şi E.ON să precizeze motivele pentru care au oferit acest preţ, precum şi clarificări despre ce trebuie să facă oamenii pentru a obţine un preţ mai mic. Biroul de presă al Engie a transmis faptul că nu va răspunde la întrebări şi nu face niciun comentariu public cu privire la subiectul liberalizării, în timp ce E.ON nu a oferit încă niciun răspuns.

ANRE a admis că pot apărea şi dezavantaje pentru consumatori în procesul de liberalizare, care sunt generate, în principal, de cunoaşterea insuficientă a mecanismelor pieţei de gaze naturale, atât de către unii furnizori, cât şi de către unii clienţi finali.

Reglementatorul precizează că a derulat mai multe campanii prin intermediul presei, pentru a informa populaţia cu privire la dreptul de a-şi schimba furnizorul.

"Clienţii finali trebuie să ştie că, pe piaţa concurenţială, preţurile se formează liber pe baza cererii şi ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale. Pentru a încheia în cunoştinţă de cauză un contract de furnizare a gazelor naturale, clienţii finali trebuie să realizeze propriile evaluări şi comparaţii între oferte, în vederea alegerii celei mai avantajoase dintre cele disponibile pe piaţă. În acest sens, se recomandă ca, în prealabil, clienţii finali să se informeze cu privire la drepturile pe care le au şi să realizeze o comparaţie între condiţiile comerciale de furnizare a gazelor naturale ale furnizorului actual şi condiţiile comerciale oferite de alţi furnizori de pe piaţa internă de gaze naturale", spun oficialii ANRE.

Pentru a da posibilitatea clientului final de a compara mai multe oferte şi de a avea acces la cât mai multe informaţii, ANRE a pus la dispoziţie, pe pagina proprie de internet, o aplicaţie web denumită "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale".

De asemenea, oamenii trebuie să ştie că îşi pot schimba furnizorul oricând, în cel mult 21 de zile, printr-o simplă solicitare, chiar dacă au semnat contracte noi pe o perioadă determinată şi acea perioadă nu a expirat încă.

În cazurile în care un client final ajunge în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale de către furnizorul actual al acestuia, ANRE desemnează un furnizor de ultimă instanţă care are obligaţia de a-l prelua şi de a-i furniza temporar gaze naturale la un preţ aprobat de ANRE, clientul având posibilitatea, ulterior, să-şi aleagă un alt furnizor.

În cazul unei întreruperi în alimentare, clientul final se poate adresa atât operatorului de distribuţie, cât şi furnizorului.

ANRE a obligat furnizorii ca, începând cu 1 mai, să transmită lunar informări cu privire la preţul propus începând cu 1 iulie, o referinţă clară şi explicită cu privire la locul unde clientul casnic poate consulta propunerea de contract şi, totodată, să afişeze la centrele de relaţii cu clienţii şi pe site-ul propriu informări privind liberalizarea.

De asemenea, furnizorii vor avea obligaţia să transmită, în perioada 1 iulie 2020 - 31 martie 2021, informări trimestriale clienţilor casnici din portofoliul propriu care nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, care să conţină informaţii privind liberalizarea şi posibilitatea de schimbare a furnizorului.

ANRE a pus la dispoziţia tuturor celor interesaţi o linie telefonică gratuită dedicată informării consumatorilor de gaze naturale şi energie electrică 021 9782.

Luni, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat, pentru AGERPRES, că gazele pentru populaţie se vor ieftini cu siguranţă în luna iulie, odată cu liberalizarea pieţei.

Ministrul a acuzat marile companii de gaze, E.ON şi Engie, de faptul că au încercat să profite de pe urma consumatorilor şi le-au transmis oferte cu acelaşi preţ începând cu 1 iulie, în loc să ofere preţuri mai mici. El a precizat că este ferm convins că şi aceste companii vor reduce ofertele cu 10-15%, în caz contrar Guvernul urmând să intervină în piaţă pentru ca acest lucru să se întâmple.

Popescu le-a reamintit consumatorilor că pot schimba furnizorul oricând, dacă au facturile achitate la zi, chiar dacă au semnat contracte noi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel