ANRM ar putea scoate la licitaţie doar perimetre petrolifere onshore
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Sunt necesare unele clarificări
Sunt necesare unele clarificări
Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) ar putea scoate la licitaţie doar cele 22 de perimetre petrolifere onshore (pe uscat) din cadrul Rundei a XI-a de concesiuni, întrucât în cazul celor şase offshore există încă incertitudini juridice, potrivit unor surse din cadrul agenţiei.

În luna iulie 2019, ANRM anunţa că oferă prin apel public concesionarea operaţiunilor de explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră a 28 de perimetre (22 onshore şi 6 offshore), în cadrul Rundei a XI-a de licitaţii, potrivit unui ordin al preşedintelui ANRM, publicat în Monitorul Oficial pe 24 iulie.

Însă anunţul nu a fost publicat şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, din cauza unor incertitudini juridice cu privire la perimetrele offshore.

"Sunt necesare clarificări legate de incertitudini juridice privind regimul aplicabil apelurilor publice de ofertă, incertitudini juridice privind regimul aplicabil acordurilor petroliere offshore, incertitudini privind regimul juridic aplicabil transferurilor în tot sau în parte a drepturilor şi obligaţiilor privind acordurile petroliere offshore", au spus sursele citate.

Citește și ANRM a avut o creştere a încasărilor de 203%

Reprezentanţii ANRM vor discuta în perioada următoare cu cei ai ACROPO (Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore), pentru clarificarea acestor aspecte, dar şi cu reprezentanţii companiilor petroliere din asociaţia ROPEPCA. Astfel, ANRM ia în calcul şi demararea Rundei a XI-a doar cu perimetrele onshore, pentru care există deja interes exprimat de mai multe companii, printre care OMV Petrom şi Romgaz.

"În acest sens, putem demara procedurile în maximum două săptămâni. Depinde de rezultatul discuţiilor cu ACROPO şi ROPEPCA", au mai arătat sursele menţionate. Runda anterioară, Runda a X-a, a fost derulată în perioada 2009-2010, când ANRM scos la licitaţie concesionarea a 30 de petrimetre petrolifere, din care 12 onshore şi 18 offshore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel