Analiști: Reducerea ratei dobânzii nu salvează economia lumii de criză
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Analiștii au alte soluții
Analiștii au alte soluții
Investitorii așteaptă ca Rezerva federală a Statelor Unite și alte bănci centrale ale lumii să depună mai multe eforturi pentru salvarea economiei mondiale de la prăbușirea provocată de răspândirea epidemiei de coronavirus, relatează CNBC.

FED a redus deja, săptămâna această rata dobânzii cheie, la o ședință extraordinară. Dar traderii speră că o decizie similară va fi adoptată și la următoarea reuniune, din 17-18 martie. Sunt însă numeroși economiști care susțin că instrumentele politicii monetare și de creditare, precum dobânzilele de referință, nu pot ajuta economia lumii pe fondul epidemiei de coronavirus.

”Piețele financiare sunt dominate de ideea că, în momenul producerii unei scăderi economice globale, băncile centrale vin repede în ajutor cu o reducere agresivă a dobânzilor”, au scris analiștii băncii japoneze Nomura. În opinia lor, ”piețele așteaptă și acum măsuri similare, chiar dacă problemele create de Covid-2019 în foarte multe țări diferă de altele”.

Analiștii au explicat că actuala scădere economică nu este rezultatul unor evenimente financiare precum prețurile la active. Marele vinovat este noul virus, de aceea cel mai bun răspuns imediat îl constituie, în primul rând, politica de securitate în domeniul sănătății”, au apreciat experții niponi.

Citește și Florin Cîțu a găsit soluția ca efectele economice ale Covid-19 sa fie minime

Chris Rupkey, economist șef la MUFG Union Bank spune că dobânzile sunt și așa foarte mici, iar o nouă reducere nu ar avea puterea de determina companiile să procedeze la o majorare a cheltuielilor și investițiilor. Sunt specialiști care consideră că măsuri fiscale precum cheltuieli ale statului ar trebui să joace un rol mai important în contracararea consecințelor economice ale epidemiei de coronavirus. ”Astfel de măsuri precum subvenții pentru lucrători sau susținerea salariilor în sectoare de activitate precum turism vor avea, cu siguranță, o imporanță majoră”, a declarat el pentru CNBC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel