Amenzi rutiere. Proces verbal, termene de prescriere și altele
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Polițist verifică documentele unui șofer
Polițist verifică documentele unui șofer
Conducătorii auto care au fost sancționți trebuie să știe cum trebuie să arate un proces-verbal de sancționare, cum poate fi contestată amenda sau care sunt termenele de prescriere. Uneori, acest lucru i-ar putea ajuta să scape de plata unei sancțiuni sau, măcar, să știe în cât timp o pot plăti la o valoare mai redusă.

1. Valoare. Amenzile rutiere se acordă în funcție de punctul-amendă, al cărui cuantum este de 145 de lei. Cea mai mică sancțiune este de două puncte-amendă, adică de 290 de lei. Există următoarele categorii de amenzi:

- clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
- clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
- clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
- clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
- clasa a V-a (însă numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă).

2. Procesul verbal de contravenție. Dacă nu este întocmit conform prevederilor legale, șoferii amendați ar putea să obțină anularea lui în contencios administrativ. Iată ce trebuie să cuprindă un astfel de document:

- numele și prenumele agentului constatator;
- numele și prenumele contravenientului;
- codul numeric personal, iar în cazul persoanei juridice, denumirea și sediul acesteia;
- fapta săvârșită și data comiterii acesteia;
- semnătura agentului constatator.

Din 2018, lipsa din procesul-verbal de contravenție a codului numeric personal a persoanei sancționate și o descriere sumară a faptei atrage nulitatea procesului-verbal. În schimb, sancțiunile rutiere nu pot fi contestate, folosindu-se de marja de eroare a aparatelor radar.

Citește și Noi amenzi pentru șoferi! De ce nu mai e voie cu brăduți parfumați pe parbriz

3. Cum poate fi contestat un proces-verbal de contravenție. Documentul menționează termenul (15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal) și instanța (judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția) la care se depune plângerea contravențională. În plus, se poate face apel la tribunal dacă hotărârea judecătoriei este considerată incorectă.

Important de știut este că plângerea contravențională suspendă executarea amenzilor, de la data înregistrării acesteia la instanță și până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Și acest lucru se aplică inclusiv cu privire la situațiile de suspendare a permisului.

4. Termene de prescriere. Practic, se pot prescrie mai multe lucruri:

- aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale, în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei;
- executarea sancțiunilor contravenționale, dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii;
- dreptul statului de a cere executarea silită a amenzii contravenționale, în celălalte cazuri; aici, vorbim de un termen de - cinci ani, care curge de la 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.

5. Cum se plătește amenda. Se poate face în trei moduri - online, în conturi dedicate; prin instituții de credit autorizate cu care există încheiate convenții; la unitățile Trezoreriei Statului, pentru amenzile ale căror plăți se cuvin bugetului de stat, sau, dacă e vorba de amenzi ale căror plăți se cuvin bugetelor locale, la casieriile autorităților administrației publice locale ori ale altor instituții publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale.

Atenție! Din 2018, șoferii au 15 zile la dispoziție în care pot plăti jumătate din cuantumul amenzii primite, însă nu pot să plătească amenda direct polițistului care le-a aplicat sancțiunea.

6. Amenzi plătite între 1 și 8 ianuarie 2020. În această perioadă, punctul amendă a fost de 223 de lei, revenit, ulterior, la 145 de lei. Din păcate, amenzile primite primele zile ale anului nu vor scădea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel