Amenzi pentru locatari. Cine le stabilește. Există reguli stricte
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
E complicat să dai amenzi
E complicat să dai amenzi
Cine stabilește amenzile pentru locatarii scandalagii sau a celor certați cu ordinea și curățenia? Asociațiile de proprietari? Nu, pentru că există reguli stricte în aceste sens.

În primul rând, amenda este apanajul statului, o sancțiune pe care o poate impune numai prin organele sale. Există amenzi penale și amenzi contravenționale, acestea din urmă fiind cele mai întâlnite și cele mai multe după numărul de acte normative care le cuprind. Amenzile penale se dau în procesele penale, fiind cea mai "delicată" sancțiune penală pentru o infracțiune. Pentru amenzile contravenționale nu este nevoie de procese: agentul constatator vine, vede și aplică (agentul e diferit, de la caz la caz, dar stabilit întotdeauna în lege, acolo unde se prevede și sancțiunea și cuantumul ei).

Există amenzi inclusiv în Legea asociațiilor de proprietari (Legea nr. 196/2018), dar pe care nu vecinii contravenientului le aplică, președintele asociației sau administratorul de bloc, ci agenții constatatori prevăzuți de lege (uneori, e chiar primarul). Altfel spus: cetățeanul obișnuit nu este abilitat să aplice amenzi, ci organele statului.

Citește și Viața la bloc. Ai restanțe la întreținere? Ce trebuie să faci

În al doilea rând, nimeni nu ne împiedică să stabilim niște sancțiuni. Ceea ce nu avem este forța de a le impune, condiția esențială pentru a-l face pe cel care nu a respectat regula să se supună sancțiunii respective. Statul are posibilitatea să și oblige persoana fizică sau juridică amendată să plătească amenda, pe când omul de rând nu poate să-l oblige pe alt om de rând să-i plătească amenda.

În asociația de proprietari, locatarul care ar comite vreuna dintre faptele de care au fost agățate niște amenzi nu poate fi obligat să le și plătească. Singurele sume pe care o asociație le poate strânge de la asociați și alți locatari din bloc sunt strict cele prevăzute de lege, iar printre ele nu se numără amenzile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel