Ambulanțierii au discutat cu ministrul Sănătății despre rectificarea bugetară
04 aug, 13:01, de  Antonia Popescu
Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanţa" din România au discutat marţi cu ministrul Sănătăţii despre rectificarea bugetară, sporuri şi posturile repartizate temporar, potrivit declaraţiilor liderului sindical Gheorghe Chiş.
Ambulanțierii au discutat cu ministrul Sănătății despre rectificarea bugetară
Ambulanțierii au discutat cu ministrul Sănătății despre rectificarea bugetară


"Am fost invitaţi la această întâlnire pentru că problemele sunt destul de serioase şi mă refer mai ales la situaţia de pandemie. Ca şi primă problemă a fost bineînţeles partea de asigurare a bugetului necesar pentru rectificarea bugetară a serviciilor de ambulanţă la nivelul necesarului, atât la titlul de salarii, cât şi la cheltuieli materiale, pentru că bugetul aprobat pe anul 2020 nu a avut în vedere aceste cheltuieli suplimentare care au apărut în urma declanşării pandemiei. Aşa că sunt discuţii pe această temă şi sperăm ca acest subiect să fie rezolvat întrucât ni s-a promis că Ministerul Sănătăţii face eforturi împreună cu Guvernul să asigure bugetul necesar", a declarat, marţi, Gheorghe Chiş, la finalul discuţiilor cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

El a precizat că problema celor 1.000 de posturi care au fost repartizate temporar, pe perioada stării de urgenţă, pe maximum 6 luni, este o altă problemă acută pentru cei care lucrează în serviciile de ambulanţă.

Grecia TAXEAZĂ turiștii! Despre ce e vorba

"Ştiţi că am primit 1.000 de posturi pentru serviciile de ambulanţă şi bineînţeles şi DSP-urile care au fost în aceeaşi situaţie şi am solicitat ca aceste posturi să rămână pentru serviciile de ambulanţă având în vedere că noi avem un deficit de personal masiv prin pierderea celor 3.000 de posturi în perioada 2009 - 2013 şi nu am recuperat decât foarte puţine. Vrem ca aceste posturi să fie ocupate prin concurs, dar din păcate nu se poate în această perioadă de pandemie", a afirmat liderul sindical.

Potrivit sursei citate, în acest moment sunt ocupate doar 50% din cele 1.000 de posturi, pentru că "nimeni nu lasă un post stabil pentru un post temporar".

De asemenea, Gheorghe Chiş a menţionat că în serviciile de ambulanţă sunt probleme şi în ceea ce priveşte acordarea stimulentului de risc.

"O problemă, care a fost discutată de luni de zile, de la momentul declanşării stării de urgenţă, este în continuare acest stimulent de risc, pentru că nu a fost acordat la întreg personalul care desfăşoară activitate în teren. Mai mult de atât, avem o problemă acum, blocaţi fiind prin contestarea făcută de către Guvern a legii care aprobă Ordonanţa 64, ce modifică şi completează Ordonanţa 43 (Ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă n.r.), contestată la Curtea Constituţională. În acest moment suntem în aşteptare, pentru că în legea adoptată în Parlament noi am adus modificări prin care să se poată acorda acest stimulent de risc şi pentru personalul care a participat la cazuri nu doar confirmate ci şi suspecte. Aşa că din acest punct de vedere aşteptăm decizia Curţii Constituţionale", a subliniat Gheorghe Chiş.

Totodată, liderul sindical afirmă că sunt probleme şi cu acordarea sporului de recunoştinţă pentru că există o interpretare la nivel de judeţe.

"O altă problemă o avem cu respectarea şi acordarea acelui spor care a fost dat prin Legea 56, acelui spor de recunoştinţă pentru personalul care lucrează în linia întâi, în combaterea şi în tratarea Covid-19. Şi aici avem probleme de interpretare la nivel de judeţe. Unele judeţe interpretează în mod foarte greşit, în sensul că încep să calculeze minutele şi secundele, ceea ce e inuman şi nu ai cum să faci acest lucru, şi nu acordă acel spor de 20% reglementat prin ordin de ministru pentru personalul din serviciile de ambulanţă. Şi aici mă refer la personalul de specialitate, medico-sanitar sau partea de dispecerat, de coordonare. Am cerut ministrului să aducă clarificări pe acest aspect întrucât încercăm să dăm un cadru unitar în toate serviciile de ambulanţă (...)", a adăugat liderul Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanţa" din România, Gheorghe Chiş.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a invitat marţi dimineaţa conducerea Federaţiei Naţionale Sindicale 'Ambulanţa' din România la o întâlnire pentru a se discuta problemele cu care se confruntă serviciile de ambulanţă în această perioadă.

Ştiri Recomandate

Cât de periculoase sunt mutațiile SARS-CoV-2

În filmele cu zombi, un ''mutant'' este o creatură terifiantă. În realitate însă, este normal ca un virus să sufere...

Facebook se uita la noi prin camera foto a telefonului și face bani

Facebook este dat din nou în judecată pentru presupuse acte de spionaj asupra utilizatorilor de Instagram.

LOVITURĂ pentru rechinii imobiliari! GATA: S-A TERMINAT! video

Problema modului în care se construieşte în Bucureşti nu putea să lipsească din dezbaterea incendiară organizată de...

Pensionare anticipată cu doi ani, fără penalizare. Lege promulgată

Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr....

Noua armă favorită a Bundeswehr. Cât costă achiziționarea noilor arme de asalt

Bundeswehr, forțele armate ale Germaniei, au anunțat într-un comunicat de presă publicat pe 15 septembrie detalii...

Cine ar putea preda Educație Financiară în școli

Noul an școlar începe și cu implementarea programului pilot care modifică programa și modul de predare, indiferent...

Loteria Română intră în era digitală

Loteria Română şi Autoritatea pentru Digitalizarea României au semnat contractul pentru crearea și dezvoltarea...

Belarus închide granițele iar Polonia impune sancțiuni

Polonia ia în calcul instituirea de sancţiuni naţionale împotriva Belarusului, fostă republică sovietică la graniţa...

Curs valutar | Actualizat la 18-09-2020
EUR flag1 EUR = 4.8582 RON
USD flag1 USD = 4.0972 RON
GBP flag1 GBP = 5.3220 RON
CHF flag1 CHF = 4.5132 RON
AUD flag1 AUD = 2.9944 RON
DKK flag1 DKK = 0.6530 RON
CAD flag1 CAD = 3.1126 RON
HUF flag1 HUF = 0.0135 RON
JPY flag1 JPY = 0.0393 RON
NOK flag1 NOK = 0.4526 RON
SEK flag1 SEK = 0.4667 RON
XAU flag1 XAU = 257.4245 RON
Monede Crypto
1 BTC = 44647.60RON
1 ETH = 1567.06RON
1 LTC = 197.57RON
1 XRP = 1.02RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.41% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.96%
6 luni: 2.03%
12 luni: 2.09%
EURIBOR:
3 luni: -0.5010 %
6 luni: -0.4630 %
12 luni: -0.4230 %