Surprizele din sectorul bugetar. Câți angajați de la stat lucrează pe salariul minim
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Numărul total de salariați din România, angajați cu carte de muncă, este de aproximativ 5,7 milioane de persoane, dintre care peste 1,2 milioane sunt angajați în sectorul public.

Aflăm din datele obținute în exclusivitate de DCBusiness de la Ministerul Finanțelor și de la Inspecția Muncii, o serie de informații la zi, cu privire la numărul persoanelor angajate pe salariul minim pe economie, atât în ​​sectorul privat, cât și în cel public.

Potrivit informații furnizate de Inspecția Muncii, numărul total de salariați care sunt înregistrați cu salariu minim brut este de 1,62 milioane, ceea ce reprezintă aproximativ 28% din totalul salariaților din România.

Ceea ce frapează mai mult nu este procentul mare de salariați care trăiesc pe salariul minim, ci dezechilibrul, în privința salariului minim, între sectorul bugetar și cel privat.

 

Dezechilibru major privat/public privind salariul minim

 

Astfel, descoperim că în privat sunt 1.545.385 de persoane cu salariu minim, însemnând peste o treime (34,5%) din totalul de 5,7 milioane de salariații de la privat.

Pe de altă parte, în sectorul public lucrurile sunt mult mai roz. Astfel, doar aproximativ 75 de mii din cele 1,2 milioane de bugetari lucrează pe salariul minim, ceea ce reprezintă doar 6% din totalul angajaților din sectorul public.

Raportat la totalul salariaților din România, doar 4,6% dintre salariații din sectorul public au salariu minim, deși bugetarii reprezintă aproape 22% din totalul salariaților din țara noastră.

Cu alte cuvinte, dacă lucrezi în sectorul privat ai de 20 de ori mai multe șanse să lucrezi pe salariul minim decât dacă te angajezi la stat.

Datele privind salariul minim cuprind și categoriile privind salariul minim acordat persoanelor cu studii superioare (2.350 de lei) și salariul minim acordat în construcții (3.000 de lei).

Date incomplete, primite de la instituții

Informațiile furnizate de Inspecția Muncii nu cuprind și informații referitoare la unele categorii de personal din sectorul public, precum funcționarii publici, militari sau magistrații, care sunt gestionate de Ministerul de Finanțe.

Publicația noastră a înaintat o solicitare către ministerul condus de domnul Vîlceanu pentru a nu pune la dispoziție și aceste date, dar nu am primt niciun răspuns.

Citește și: Instituția de stat cu cei mai mulți angajați. Datele la zi

Ce zice Cîțu despre faptul că Vîlceanu nu știe care este salariul minim

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel