Alzheimer și somn. Studiu care DEZVĂLUIE legătura
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Medicament împotriva Alzheimer! Experții FDA au ÎNCREDERE
Medicament împotriva Alzheimer! Experții FDA au ÎNCREDERE
Persoanele care adorm în jurul orei 22:00 şi au un somn de şase-şapte ore în fiecare noapte au un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer, conform rezultatelor unui studiu efectuat în China, citat miercuri de agenţia Xinhua.

Boala Alzheimer este o afecţiune cronică ce distruge memoria şi alte funcţii cognitive esenţiale. Se consideră că proteinele beta-amiloide joacă un rol major în dezvoltarea acestei boli.

Descoperire cutremurătoare. Cum arată inima celor morți de Covid-19

Proteinele beta-amiloide tind să se acumuleze, formându-se astfel plăci. Când creierul unui pacient se confruntă cu un dezechilibru între producţia şi îndepărtarea beta-amiloidelor, plăcile se acumulează în creier şi se ataşează de neuroni. Neuronii afectaţi nu pot funcţiona sau primi semnale de la alte celule ale creierului şi prin urmare mor.

Noul studiu a fost realizat de cercetători de la Universitatea Fudan şi Universitatea Qingdao pe 736 de participanţi din China, cu vârste cuprinse între 40 şi 88 de ani. Oamenii de ştiinţă au măsurat nivelul de beta-amiloide din lichidul cefalorahidian al participanţilor care au răspuns totodată la întrebări legate de obiceiurile lor de somn.

Cercetătorii au raportat în jurnalul Alzheimer's & Dementia că au identificat o asociere în forma literei ''U'' între obiceiurile de somn nocturn şi nivelul depunerilor de beta-amiloid în lichidul cefalorahidian.

Rezultatele au demonstrat că persoanele care dorm mai puţin de patru ore sau mai mult de zece ore pe noapte prezintă niveluri mai mari de depuneri de beta-amiloid, în timp ce persoanele care merg la culcare în jurul orei 22:00 şi dorm aproximativ şase până la şapte ore au cel mai mic nivel de depuneri de beta-amiloid.

De asemenea, femeile participante la studiu care au raportat o stare mai profundă de somnolenţă în timpul zilei s-a dovedit că au niveluri mai mari de depuneri de beta-amiloid.

Cercetătorii au notat că studiul lor furnizează noi dovezi în ceea ce priveşte relaţia strânsă dintre somn şi boala Alzheimer. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel