”Alo! La telefon este armata!”. Militarii, pe urmele cazurilor de COVID-19
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Militarii trimiși în ajutorul medicilor
Militarii trimiși în ajutorul medicilor
”Alo! Buna ziua! La telefon este armata. Trebuie să intrați în carantină”. Cu mască, vizieră și epoleți, militarii spanioli au primit o nouă misiune - aceea de a identifica persoanele de contact ale bolnavilor de covid-19 într-o țară unde pandemia de coronavirus a făcut dezastru.

Cartierul general al Armatei, în plin centrul Madridului. Pe ușă de la intrare, un nou anunț: ”Secție de supraveghere epidemiologică a regiunii Madrid”. De la ora nouă dimineață, până la nouă seară, șapte zile din șapte, zece militari telefonează zilnic la 70-80 de persoane pentru a depista contacții celor identificați pozitiv la covid-19. Iar acesta este doar unul dintre centrele înființate în acest scop în Spania. 

”Mă ocup de regiunea Madrid, refac traseul persoanelor contaminat cu SARS-CoV-2. Am numărul de telefon de la o astfel de persoană testată pozitiv. Înainte de toate, aș dori să aflu unde vă aflați acum? Pentru că trebuie să intrați în carantină pentru 10 zile”, spune unul dintre militari. 

Detașați de statul central pentru a veni în ajutorul regiunilor celor mai afectate într-o țară unde absența mijloacelor umane a fost arătată cu degetul ca fiind una dintre cauzele revenirii în forță a epidemiei, peste 2.000 de soldați se ocupă acum de anchetele epidemiologice. 

Folosind toate mijloacele posibile, ei caută, identifică și iau legătură cu indivizi care ar fi putut fi contaminați și, care ar putea, prin urmare să infecteze la rândul lor. Unii solicită programare de urgență pentru un test PCR, alții acceptă autoizolarea. ”Ideea este de a le oferi medicilor un plus de timp, în condițiile actualei crize sanitare”, a explicat comandantul infirmier Tomas Garcia. 

Citește și Covid-19. IMUNITATE pe viață? Da, este posibil, dar cu o CONDIȚIE

”În general, sunt între 2 și 3 contacți pentru fiecare persoană contaminată, dar se poate ajunge și la 7, chiar mai mult. Depinde de locul de muncă. Dacă este vorba despre un cadru didactic sau un angajat al unui fast-food, lucrurile se complică”, a continuat el. Potrivit spuselor sale, esențial este calmul. ”Înainte de toate, noi cei care aducem o veste atât de proastă trebuie să transmitem și încredere, să evităm panica”, a explicat Tomas Garcia. 

”Nu, nu este vina dumneavoastră. Evident că nu ați dorit să faceți rău nimănui. Nu vă mai gândiți la asta”. Caporalul Rafael Medel spune că ”un astfel de apel poate fi un șoc pentru mulți. Când știi ce s-a întâmplat în Spania, nu poți primi cu zâmbetul pe buze vestea că ai fost contact sau că rezultatul testului este pozitiv”, a adăugat el.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel