Al 5-lea ocean al Pământului, confirmat de oamenii de știință
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Oceanele lumii sunt la cel mai acid nivel din ultimii 26.000 de ani, avertizează un raport climatic
Oceanele lumii sunt la cel mai acid nivel din ultimii 26.000 de ani, avertizează un raport climatic
Al cincilea ocean al Pământului a fost, în sfârșit, confirmat de oamenii de știință. National Geographic Society a decis să adauge Oceanul Sudic din jurul Antarcticii la lista celor patru oceane recunoscute deja: Oceanele Atlantic, Pacific, Indian și Arctic.

Deși recunoașterea apelor reci din jurul continentului înghețat drept un ocean separat circulă în comunitatea științifică de aproape 100 de ani, până acum nu a fost susținută pe deplin.

Însă, la data de 8 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Oceanelor, societatea a anunțat că de acum înainte va clasifica Oceanul Sudic drept al cincilea ocean pe toate hărțile cu planeta Pământ.

„Oceanul Sudic a fost de mult timp recunoscut de oamenii de știință, însă, având în vedere că nu a existat o înțelegere la nivel internațional, noi nu l-am recunoscut niciodată în mod oficial”, a explicat Alex Tait, geograf oficial al societății.

Decizia va avea un impact semnificativ, în special asupra educației. „Elevii și studenții învață informații despre lumea oceanică prin oceanele pe care le studiază. Dacă nu este inclus și Oceanul Sudic, atunci aceștia nu vor învăța detaliile specifice acestuia și cât de important este”, a adăugat Tait.

Oceanul Sudic nu este definit de continentele care îl înconjoară

National Geographic a început să elaboreze hărți în 1915, însă societatea recunoștea până acum doar patru oceane, acestea fiind definite de continentele care le mărginesc.

Prin comparație, Oceanul Sudic nu este definit de continentele care îl înconjoară, ci de Curentul Antarctic de Vest (sau „curentul Vânturilor de Vest”) care se deplasează de la Vest la Est.

Oamenii de știință cred că acest curent a fost creat în urmă cu 34 de milioane de ani atunci când continentul Antarctica s-a separat de America de Sud, astfel permițând apei să curgă nestingherit.

Apele Curentului Antarctic de Vest, și majoritatea celor din Oceanul Sudic, sunt mai reci și mai puțin sărate decât apele oceanice dinspre Nord.

Curentul Antarctic de Vest își trage apa din Oceanele Atlantic, Pacific și Indian și ajută la alimentarea „benzii rulante globale” care transportă căldură în jurul planetei, în timp ce apa rece a curentului se scufundă și ajută la stocarea carbonului în adâncurile oceanului.

Mii de specii marine trăiesc doar în cadrul Curentului Antarctic de Vest, potrivit A3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel