Ajutoare sociale, majorare substanțială. Indicatorul social de referință, majorat la 1.200 de lei
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Scenariul prezentat de CNSP este unul foarte optimist
Scenariul prezentat de CNSP este unul foarte optimist
După zece ani în care indicatorul social de referință (ISR) a stat neatins la 500 de lei, acesta urmează să ajungă la 1.200 de lei.

În funcție de valoarea ISR-ului se stabilesc majoritatea ajutoarelor sociale de la stat. De exemplu, ne referim la indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau ajutorul pentru încălzirea locuinței.

Propunerea de modificare ce a fost votată favorabil de Senat și care a ajuns acum la Camera Deputaților, propune modificarea ISR de la 500 de lei la 1.200 de lei iar acesta ar urma să fie modificat la începutul fiecărui an, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat pe anul anterior.

Salarii recalculate și noi sporuri. Restanțe acordate pe ultimii 3 ani

În funcție de valoarea ISR-ului se stabilesc majoritatea ajutoarelor sociale de la stat. De exemplu, ne referim la indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau ajutorul pentru încălzirea locuinței, notează avocatnet.ro.

Susținătorii propunerii legislative spun că, de când ISR-ul a devenit unitatea de referință în funcție de care sunt determinate beneficiile de asistență socială acordate din bugetul de stat, valoarea acestuia a rămas la 500 de lei și nu a mai suferit nicio modificare. De atunci însă, au crescut atât nivelul salarial din România, cât și indicii prețurilor de consum ceea ce a dus la degradarea calității vieții și la scăderea puterii de cumpărare a celor care depind de aceste ajutoare.

Situația este cu atât mai dificilă acum, susțin inițiatorii, cu cât epidemia de coronavirus a lăsat și va continua să lase foarte mulți oameni fără locuri de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel