Agricultorii, lăsați fără o primă CONSISTENTĂ. Altă măsură AMÂNATĂ
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Ar fi trebuit să-i stimuleze pe producătorii agricoli
Ar fi trebuit să-i stimuleze pe producătorii agricoli
Legea 236/2020 ar fi trebuit să se aplice începând cu 1 ianuarie 2021 pe o durată de trei ani, adică până la 31 decembrie 2023. Dar Guvernul a amânat aplicarea prevederii în virtutea căreia producătorii agricoli ar fi putut beneficia de o primă de comercializată de până la 20.000 de euro pentru 1 ianuarie 2022.

Schema de ajutor stabilită prin actul normativ mai sus menționat viza sume anuale cuprinse între 10.000 şi 20.000 euro, în perioada 2021-2023, iar primele puteau fi acordate atât de persoanelor fizice, cât şi de firmelor şi întreprinderile individuale ori familiale.

Legea 236/2020 prevede acordarea, la cerere, a unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescăreşti şi de acvacultură atât pentru persoanele fizice (inclusiv cele autorizate și titularii de întreprinderi individuale și familiale) și juridice din România, care, potrivit documentului, îndeplinesc următoarele condiții (cumulativ):

- dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole;

- au atestat de producător sau documente de înregistrare ori licență de acvacultură sau licență de pescuit comercial, după caz;

- comercializează pe piață produse agricole primare (legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, pasări, miere de albine, etc), pescărești și de acvacultură din producția proprie; 

- fac dovada comercializării produselor agricole primare.

Citește și Salarizare 2021. Ce vor PIERDE bugetarii în noul an

Legea mai prevede că cererea pentru acordarea primei se va depune, împreună cu unele documente justificative, la centrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în a cărui rază teritorială se află terenul, luciul de apă sau ferma, scrie Avocatnet. Apoi, banii vor veni în 30 de zile de la depunerea solicitării, prin mandat poștal sau virament într-un cont bancar. Însă, toate acestea se vor aplica de la începutul anului viitor, dacă Guvernul nu va emite o altă ordonanţă de urgenţă pentru amânarea aplicării legii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel