Adrian Câciu: Prințul va avea conferință. Recomand să nu mintă!
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Câciu, ministrul propus al Finanțelor
Adrian Câciu, ministrul propus al Finanțelor
EXCLUSIV
Analistul economic, Adrian Câciu a vorbit în exclusivitate pentru DCBusiness despre decizia celor de la Standard&Poor's și care sunt viitoarele efecte asupra economiei.

"Reacția celor de la Standard&Poor's este clar și este evident că vine ca urmare a declarațiilor din ultimele zile și mai ales a postării proiectului privind legea plafoanelor de aseară de la Ministerul Finanțelor, în care se spunea că datoria publică va crește la 45% din PIB, gradul de îndatorare de 45% din PIB este considerat și de către experții FMI că un grad critic, un grad care invită la recesiune... De ce? Pentru că acoperirea acestui grad de îndatorare înseamnă să atragi bani din piață, să te împrumuți din piața de capital, ori momentul când te împrumuți din piață, nu mai lași bani în economie, iar economia automat intră în recesiune nemaiavând lichidități." 

PENSII 2019. Economiștii explică ce se va întâmpla cu banii pensionarilor

Economistul a vorbit despre raiting-ul negativ stabilit de cei de la Standard&Poors și despre efectele economice.

"Este surprinzător că raiting-ul de țară stabilit de cei de la Standard&Poors vine pe negativ la doar 2 luni după ce aceeași agenție, la 31 august 2019, confirmă raiting-ul de țară stabil cu privire la datoria suverană. Asta înseamnă clar că cei de la Standard&Poor's s-au uitat pe ultimele evoluții și mai ales pe intențiile noului Guvern de a crește deficitul bugetar și datoria publică. Efectele pe economie sunt majore, deoarece scăderea raiting-ului de țară, în primul rând are impact asupra investitorilor străini care se vor uita foarte prudent, deprecierea aceasta este o economie care începe să devină economie cu risc și nu investești bani în economiile cu risc, iar mai mult decât atât, această lipsă de investiții străine va accentua deficitul de cont curent care, nu numai că va crește, dar nu va mai putea fi acoperit de ISD (Investițiile Străine Directe) și fonduri europene. Această lipsa de încredere conduce la creșterea costului de finanțare, creșterea dobânzilor și pe piața privată de bani, dar și în ceea ce privește costul de finanțare al statului. Aprecierea mea este că va fi o creșterea de cel puțin un punct procentual la titlurile de stat, înseamnă că depășim dobânzi la titlul de stat de 5%, iar dobânzile la credite vor crește până la 10%."

Adrian Câciu a scris și o postare pe facebook despre acest subiect.

"Prințul va avea conferință. Recomand să nu mintă! În 31 august 2019 Standard&Poors a confirmat rating-ul de țară pentru România cu perspectiva stabilă. Downgradarea la perspectiva negativă din partea S&P are loc acum, datorită lipsei de predictibilitate a politicii fiscal-bugetare și mai ales datorită acelei publicări a unui proiect de creștere a datoriei publice la 45%. Răul a fost produs. Nu poți avea credibilitate când schimbi proiectele de îndatorare ca pe șosete. Să nu minți! Fii sincer și povestește cum ți-a dat BNR azi noapte peste mână și te-a adus cu picioarele pe pământ."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...


pixel