Urmărește dezbaterea live

Adrian Câciu, despre șeful finanțelor: El este doar poștaș
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Adrian Câțu aduce critici la adresa ministrului de Finanțe
Adrian Câțu aduce critici la adresa ministrului de Finanțe
Institutul Național de Statistică a dat publicității date legate despre deficitul comercial al României care a ajuns, în primele şapte luni ale anului, la 9,990 miliarde de euro, în creştere cu 481,4 milioane de euro faţă de cel înregistrat în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2019.

Analistul Adrian Câciu constată și el că: ”Deficitul comercial al României la 7 luni a ajuns la 10 miliarde euro (9,999 mld), cea mai mare valoare înregistrată în ultimii 10 ani, ajungând să aibă o pondere de 4,6% în PIB.

”Deficitul comercial este în creştere cu 5,48% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, nivel superior scăderii exporturilor în raport de perioada analizată”, mai spune Câciu și adaugă că: ”Exporturile au pierdut, în primele şapte luni, 6,6 miliarde euro ceea ce se va reflecta în scăderea producţiei industriale pentru aceeaşi perioadă.”

”Mult clamata politică economică care să vizeze reducerea deficitului comercial este egală cu zero, din contră chiar, favorizează reducerea exporturilor în mod accelerat.
Dacă anul asta avem o crestere a deficitului comercial cu produse agroalimentare cu 6,5% la primele 7 luni, când nu s-a investit nimic şi anul agricol este dezastruos, ganditi-va ce va fi anul viitor”, punctează analistul.

Câciu atrage atenția că: ”[...] investiţiile nete în economie şi-au redus abrupt creşterea înregistrată în trimestrul I al anului 2020, scăzând de la 5% la 0,4% ceea ce anulează practic stimulul economic pe care ar trebui să îl genereze formarea brută de capital fix. 
Acel 0,4% vine din cheltuielile publice în timp ce investitiile private au scăzut de peste 9 ori.

Ajutoare financiare pentru angajatori. Află unde te încadrezi

Aici este marea bombă, știu că domnul acela fantezist va spune că e bine (observaţi ticăloşia, se laudă cu ceva ce știam cu toţii de când s-a anunțat PIB pe trimestrul al II-lea, dar ocoleşte deficitul comercial şi va ocoli şi comunicatul cu scăderea producţiei industriale - omul vinde vise), dar e dezastru. 
O economie fară investiţii private este sortită eşecului. 
Revenirea economică reală va fi după 2022”. 

”Pierderea de potenţial este imensă şi nu este redată statistic. Când un incapabil consideră că acesta este un succes și nu se uită că alții investesc 14%, 20% din PIB în economie, altii adică competitorii comerciali şi economici ai României, dezastrul este asigurat. Se numeşte decalaj de competivitate şi de potenţial”, spune analistul după care adaugă: ”Ce să ştie el? El e poştaş. Are veşti! Vinde eşec! Marketingul eşecului!
Cum se interpretează această scădere a investiţiilor şi aceste rezultate ale comerţului internaţional?
Simplu! Efectul statului cu mâinile în sân şi cu degetul pe butonul de selfie.”


Analistul a mai spus că: ”Economia a avut un impuls inerţial provenit din anul 2019 care a generat o creştere şi pe primul trimestru al anului 2020.
Exact cum este focul de lemne care se stinge încet când nu mai primeşte oxigen, la fel şi economia prezintă semnul lipsei de stimuli economici.
Bine, unii sunt cu baliverne despre injectii de lichiditate și tare îmi e că nu înțeleg ce înseamnă lichiditate. 
Faptul că amâni taxe nu înseamnă ca banii există la companii, dar asta e altă poveste şi o să discutăm altădată despre ea.
Tocmai ce am pierdut 10% din exporturi (9,56%). 
În doar 7 luni!”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel