Adrian Câciu, despre DEFICITUL BUGETAR: Înseamnă explozia datoriei publice
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
 Adrian Câciu, critici dure la adresa OMV Petrom: Distorsionează piaţa internă. Joc tolerat de mulţi ani
Adrian Câciu, critici dure la adresa OMV Petrom: Distorsionează piaţa internă. Joc tolerat de mulţi ani
EXCLUSIV
Adrian Câciu a reacționat la declarațiile pe care ministrul Cîțu le-a făcut despre deficitul bugetar. Analistul financiar a estimat o creștere a deficitului până la finalul anului și cum este posibilă o reducere a acestuia.

"Am anticipat încă din Octombrie. Măsura de eșalonare a plăților pe 12 luni pentru cei care au avut taxele amânate timp de 8 luni, în timpul pandemiei, era logic că va crește deficitul. Domnul Florin Cîțu, chiar asta ne-a spus astăzi, că vor fi venituri mai puțin cu 5 miliarde de lei la buget și de aceea deficitul va crește la 96 de miliarde de lei pe anul 2020, respectiv va ajunge la 9,1%. Consider în continuare că această estimare este una optimistă din partea domnului Florin Cîțu, dar nu am văzut întreaga rectificare pentru că nu poate fi susținută creșterea doar la 9,1% a deficitului, dacă se mențin și cheltuielile așa cum au fost prognozate în ultima rectificare bugetară, în schimb dacă mai reduce din cheltuieli, este într-adevăr posibil un deficit de 9,1%."

Florin Cîțu: Deficitul bugetar va urca la 9,1% din PIB

Analistul își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că banii sunt lăsați în bugetele ministerelor.

"Estimarea mea și cea a Consiliului Fiscal este că deficitul de anul acesta este de 10%. Ceea ce mă îngrijorează în schimb este că pe final de an, deși sunt foarte multe programe care nu au evoluat, pentru că nu a fost cazul să mai evolueze în acest an în care ai contracție economică, deci nu au fost finanțate, se lasă efectiv banii în bugetele ministerelor deși se putea face o restructurare de cheltuieli din punctul meu de vedere, de până la 3% din PIB, adică puteam avea chiar o reducere masivă a deficitului."

Adrian Câciu explică ce înseamnă un deficit de 7% pentru anul 2021.

"Dacă lași un deficit mare pe acest an, cum spune domnul Cîțu, 9,1%, peste 10% cum estimez eu, ai o presiune foarte mare pe deficitul de anul viitor. De altfel astăzi, Florin Cîțu ne-a anunțat că deficitul pe care îl estimează pentru anul viitor este deja de 7%. Ce înseamnă 7%? Înseamnă explozia datoriei publice, datoriei guvernamentale și un grad de solvabilitate mai redus al României în fața piețelor financiare internaționale, pentru necesarul de finanțare va crește, numai anul acesta dacă luam în considerare, necesarul de finanțare a ajuns undeva la 138 de miliarde de lei, vă dați seama cum va fi anul viitor când avem și alte datorii scadente."

"Nu în ultimul rând trebuie luat în calcul faptul că intră în vigoare dacă suntem optimiști, fondurile europene care vor veni din planul de redresare european, iar acolo avem și componenta de împrumuturi și asta înseamnă o creștere a datoriei, automat o creștere a deficitului. Sunt chestiuni care îngrijorează, și nu cred că era momentul în această rectificare să mergem în continuare cu o creștere de deficit, ci din contră, cu o reducere pe cât posibil, sau în cel mai rău caz o menținere a acestuia în procentul de 8,6%. Deficitul nu trebuie privit numai ca sumă contabilă, ci trebuie privit în perspectiva în care îngustează enorm spațiul fiscal de anul viitor.", a declarat Adrian Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel