Adrian Câciu. Cum să-i protejăm pe români în țara lor
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Câciu
Adrian Câciu
Adrian Câciu, analistul economic, a propus pe pagina sa de Facebook câteva soluții pentru românii veniți din străinătate, statul român, dar și pentru cei care vor să se întoarcă în țările unde au lucrat.

"A venit diaspora acasă. Mulți, foarte mulți se ocupau cu munca câmpului. Un bun prilej pentru România să facă un plan de integrare a acestora în munca locală, eventual cu programe de stimul a inserției sectoriale pe diverse segmente.
Evident, plan de măsuri care să se implementeze în perioada care urmează stării de urgență. Dar, plan de măsuri care ar trebui să se nască azi, zilele acestea, ca să fie timp pentru elaborarea, dezbaterea și adoptarea lui."

Teodorovici: O posibilă SOLUȚIE la multe dintre problemele sistemului de SĂNĂTATE

"În paralel observăm că o serie de țări europene doresc lucrători români pentru agricultura lor. (Germania, Italia, Franța, Spania etc.). Există astfel un mare risc ca cei care au venit să plece înapoi, iar statul român și economia românească să se confrunte cu același exod cu care ne-am obișnuit, în timp ce noi vom rămâne să lucrăm cu nepalezi, srilankezi etc. Ok, până la urmă, circulația persoanelor este un drept care se va menține și după sau chiar și în interiorul crizei Covid-19."

Adrian Câciu a explicat cum ar putea România să "joace inteligent" după această perioadă.

"În condițiile date, ar trebui ca statul român să joace inteligent și ar putea să introducă niște condiționări în materie de export de forță de muncă, de exemplu o măsură ca nimeni să nu plece la muncă în străinătate fără contract, fără condiții decente de locuit (nu 10 într-o baracă), fără asigurare medicală (vedeți cred că cei care au venit nu prea au asigurări medicale, iar costul e suportat de stat), iar fiecare angajator extern, fie el german, italian, francez sau spaniol să plătească o taxă de, să zicem, 500 de euro pe lună, statului român pentru această "risipă" a forței de muncă active de care economia românească este dispensată, context care produce costuri suplimentare economiei românești și statului."

"Da, vi se pare probabil aiurea, dar să nu uitați că oamenii aceștia, romanii noștri pleacă pentru ca aici nimeni nu i-a protejat! Statului roman i se confiscă ventilatoare pe aeroporturi prin vest, dar e filantrop, nu? Lasă exportul de forță de muncă la liber. Din taxele astfel strânse, masuri de reconversie profesională pentru cei rămași, stimul pentru muncă pentru întreaga forță de muncă activă din România. Măsuri de implementat prin Ministerul Muncii și Protecției Sociale care, potrivit denumirii, și cu asta ar trebui să se ocupe."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel