Urmărește dezbaterea live

Adevărul s-a aflat. Planul lui Putin nu mai este un secret
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se pregătește intens
Se pregătește intens
Citând surse, catalogate drept demne de încredere, agenția Bloomberg susține că președintele Vladimir Putin va rămâne la putere în Rusia, dar în calitate de premier. Un scenariu folosit deja din 2008 până în 2012, când în fruntea statului s-a aflat actualul șef al Guvernului de la Moscova, Dmitri Medvedev.

Potrivit Bloomberg, consilierii și experții prezidențiali caută justificări pentru modificarea legislației, astfel încă după 2021 Kremlinul să păstreze controlul asupra viitoarei Dume de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus. În acest sens, se intenționează extinderea prerogativelor constituționale ale premierului în detrimentul celor prezidențiale. Cu alte cuvinte, șeful Executivului să fie mai puternic decât șeful statului. Dar, dacă până acum câțiva ani, un asemenea aranjament s-ar fi realizat pocnind din degete, acum lucrurile sunt ceva mai complicate.

Problema este că o asemenea modificare legislativă trebuie aprobată de deputații Dumei de Stat, unde partidul puterii, Rusia unită, să dețină majoritate absolută după alegerile din 2021. Ceea ce s-ar putea dovedi însă imposibil, având în vederea scăderea masivă în sondaje a acestei formațiuni politice. De aceea Kremlinul vrea să modifice inclusiv legislația electorală, pentru a permite unui număr cât mai mare de membri ai Rusiei unite să candideze ca independenți, pe circumscripții.

Citește și Vladimir Putin a fost întrebat despre succesor. Ce a răspuns

Astfel, Kremlinul și-ar asigura susținerea necesară în Duma de Stat cu trei ani înainte de expirarea actualului mandat prezidențial deținut de Putin. Odată pionii arajanți în poziție de victorie pe tabla de joc, restul devine o simplă formalitate. Întrebat de nenumărate dacă se va retrage sau nu din politică după ce-și va încheia treburile la Kremlin, Vladimir Putin a spus mereu același lucru, că e prematur să dea un răspuns, că multe depind de evoluția situației interne și internaționale, că poporul este cel care are ultimul cuvânt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel