Legătura dintre vaccin și tulburările neurologice. Experții explică
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Românii se pot vaccina fără programare
Românii se pot vaccina fără programare
Videoclipurile cu persoane care se confruntă cu simptome neurologice severe, inclusiv convulsii și dificultăți la mers, presupuse a fi avut loc după ce au primit un vaccin anti COVID-19, au apărut pe Facebook, YouTube și alte rețele de socializare. 

Milioane de oameni care vizionează aceste videoclipuri ar putea concluziona că vaccinul este fie destul de periculos pentru a produce astfel de simptome, fie că persoanele din videoclipuri se prefac a avea aceste simptome. 

În ambele cazuri concluziile sunt incorecte, potrivit neurologului și psihiatrului David Perez, ​​director la Spitalul General din Massachusetts.

Într-un punct de vedere publicat în revista de specialitate JAMA, experții explică faptul că vaccinul COVID-19 poate fi un factor favorizant pentru dezvoltarea tulburării neurologice funcționale (TNF), o tulburare neuropsihiatrică cu simptome precum slăbiciunea membrelor, probleme de mers, mișcări sacadate, tremor și spasme faciale. ”Răspândirea acestor videoclipuri ar putea alimenta ezitarea la vaccinarea, determinând oamenii să tragă o concluzie prea simplistă în privința legăturii potențiale dintre vaccin și simptomele neurologice majore”, spune Perez, autorul principal al articolului. ”Însă, acestea sunt simptome ale unei tulburari reale, ale creierului, tulburări care se afla la intersectia dintre neurologie si psihiatrie.

Șeful Pfizer, dezvăluiri SENZAȚIONALE despre vaccinul COVID-19

TNF este o perturbare a mecanismelor normale ale creierului responsabile pentru controlul corpului și poate fi declanșată de evenimente fizice sau emoționale, inclusiv leziuni ale capului, o procedură medicală sau chirurgicală cât și vaccinări. "Unele persoane cu TNF au o conștientizare exacerbată a corpului lor și o stare crescută de excitare, care pot deturna rețelele neuronale normale care controlează mișcările voluntare", spune Perez. „TNF ne arată cât de complex este creierul uman”.

Unii indivizi susceptibili de a dezvoltarea TNF pot să fi avut parte de experiențe de viață ostile sau suferă  dureri cronice sau au o serie de alte afecțiuni medicale sau psihiatrice. ”Modelul biopsihosocial care implică o interacțiune de factori favorizanți declanșării de astfel de evenimente este modul în care înțelegem în prezent TNF”, spune Kim. Vestea bună este că TNF poate fi, totuși, tratată prin educație, reabilitare fizică și psihoterapie.

Neurologii și alți profesioniști din domeniul sănătății au obligația de a explica acest fenomen publicului, spun autorii. ”Ajutarea oamenilor să înțeleagă TNF va aduce această tulburare în conversațiile medicale obișnuite, iar abordarea transparentă a înfrijorărilor va permite mai bine oamenilor să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la primirea vaccinului COVID-19”, spune Perez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...


pixel