Adevărat sau fals? Câtă apă trebuie să consume un om pe zi
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Trebuie ascultate doar aceste sfaturi
Trebuie ascultate doar aceste sfaturi
Sfatul tuturor medicilor: consumați cât mai multă apă. Și când sunteți obosiți, și când pielea este prea uscată... Cât de utilă este această recomandare? BBC a încercat să răspundă la această întrebare. 

La începutul secolului al 19-lea, apă se administra doar muribunzilor. După cum scria Vincenz Priessnitz, pârintele tratamentelor cu apă, primeau apă doar cei aflați la capătul epuizării, dar nu mai mult de 300 mililitri. De-a lungul timpului, totul s-a schimbat însă. În Marea Britanie, spre exemplu, populația adultă consumă apă mai mult decât în anii anteriori, iar în SUA, vânzările de apă plată îmbuteliată le-au depășit pe cele de apă minerală.

Asta în condițiile în care din toate părțile se spune că multă apă pe zi deschide ușa secretă către o sănătate de invidiat. Adică mai multă energie, o piele extraordinară, un remediu ideal pentru a scăpa de kilogramele în plus. La Londra, persoanele care călătoresc zilnic cu metroul sunt sfătuiți să nu coboare în subteran fără o sticlă de apă. Aceeași recomandare pentru elevi. Chiar și la cele mai scurte ședințe, nu lipsește apa de pe masă.

Cam tot ce conține apă

Regula neoficială indică opt pahare (câte 240 ml) de apă pe zi sau aproape doi litri, fără a pune la socoteală alte băuturi. O ”normă” care nu are însă confirmare științifică. De unde a pornit totul? BBC crede că, probabil, de la o interpretare incorectă a două recomandări formulate cu multe decenii în urmă.

În 1945, experții americani au recomandat adulților un mililitru de lichid pentru fiecare calorie consumată - cam doi litri pentru femeile care respectă un regim alimentar echilibrat și doi litri și jumătate pentru bărbați. În același timp, se preciza că nu era vorba exclusiv de apă, ci de orice tip de băuturi, dar și despre fructele și legumele bogate în apă. În plus, în 1974, Caroline McWilliams scria în cartea ei ”Alimentație pentru o sănătate solidă”, că un adult de vârstă medie trebuie să bea de la șase la opt pahare pe zi. Dietelogul sublinia, totodată, că pot fi incluse în această porție fructele și legumele, cafeaua și băuturile acidulate. Chiar berea.

Ce-ar trebui, prin urmare, să înțelegem?

Majoritatea experților consideră că omul nu are nevoie de mai multă apă decât cere organismul, când cere, adică atunci când creierul trimite semnalul potrivit. ”Dacă veți da ascultare trupului dumneavoastră, el singur când și ce trebuie să beți”, afirmă Cortney Keepps, profesor, medic consultant din Londra. Apa nu conține calorii în plus, fiind, astfel, cea mai sănătoasă variantă de hidratare, dar și alte băuturi ajută. Cafeaua și ceaiul, spre exemplu.

Citește și Dieta milionarilor. Cum slăbesc oamenii cu mulți bani

Pe de altă parte, specialiștii au ajuns la concluzia ca organismul este cel mai sfătuitor în privința cantității de lichide ce trebuie consumată. Exagerând în speranța obținerii unor rezultate mai bune poate avea efect contrar. Adică prea multe lichide poate conduce la o reducere a concentrației de natriu în sânge. Trăgând linie, BBC preia sfatul specialiștilor britanici ai sistemului național de sănătate, care spun că, zilnic, un om trebuie să consume între șase și opt pahare de lichide, inclusiv lapte nu foarte gras și băuturi sărace în zahăr, inclusiv cafea și ceai. Și numai dacă organismul o cere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel