ACORD ISTORIC privind taxarea multinaționalelor. Cât va fi impozitul MINIM
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Impozit minim de 15% pentru multinaționale.
Impozit minim de 15% pentru multinaționale.
Statele G20 (cele mai dezvoltate 20 de economii) au anunţat sâmbătă un acord ''istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile'', care stabileşte la nivel mondial un impozit ''de cel puţin 15%'' pe profitul multinaţionalelor. Multinaționalele vor fi obligate să redirecționeze o parte a impozitului către statele unde își desfășoară activitatea. Dacă impozitul perceput de statul ''primitor'' este mai mic de 15%, compania va plăti diferența până la 15%, în statul de origine.   

Miniştrii de finanţe din ţările G20, care au participat vineri şi sâmbătă la o reuniune la Veneţia, le-au adresat de asemenea un apel celor 8 din cele 139 de state ale grupului de lucru al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ce nu au subscris instituirii acestui impozit minim să o facă, relatează Agerpres.

G20 solicită de asemenea acestui grup de lucru (denumit ''cadru incluziv'' OCDE-G20) ''să trateze rapid problemele restante'' şi să prezinte ''un plan detaliat pentru implementarea a doi piloni'' ai acordului până la următoarea reuniune a G20 din luna octombrie.

Citește și: Care este cea mai mare TEAMĂ a ROMÂNILOR

''Pilonul 1'' al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit, plătit de multinaţionale către ţările denumite ''de piaţă'', adică ţările unde îşi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

''Pilonul 2'' corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% pe profitul companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel