Chipsurile și fast-food-urile, luate la puricat. Legea care interzice acizi grași trans a intrat în vigoare
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Producătorii, magazinele alimentare dar și fast-food-urile trebuie să își revizuiască rețetele
Producătorii, magazinele alimentare dar și fast-food-urile trebuie să își revizuiască rețetele
Firmele nu mai au voie, de joi, să vândă produse cu un conținut de acizi grași saturați penste o anumită limită.

Obligația introdusă joi pentru firme, de a vinde consumatorilor produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans industriali de cel mult 2g la 100g de grăsime din conținut, vizează inclusiv magazinele care comercializează asemenea produse. Astfel, nu doar producătorii și restaurantele pot fi controlate, ci și orice magazin care pune la vânzare produse ce conțin acizi grași trans industriali.

Limita legală pentru acizii grași trans industriali din alimente a fost introdusă prin Legea 182/2020 și se aplică efectiv din data de 1 aprilie 2021. Aceasta vizează producătorii, restaurantele și comercianții, informație care ne-a fost confirmată de autorități.

„Prevederile Legii 182/2020 se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unitățile de alimentație publică și produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. Prin urmare, controalele oficiale se vor realiza și la nivelul unităților care comercializează produse alimentare ce conțin acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală”, a atenționat, la solicitarea avocatnet.ro, Alina Monea, Șef Serviciu Comunicare și Logistică Documentară în cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

ANSVSA este una dintre cele trei entități care vor putea face controale la companii, celelalte două fiind Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Sănătății (MS). Din informațiile obținute de redacția noastră reiese că șansele cele mai mari sunt ca verificările pe Legea 182/2020 să fie făcute în special de inspectorii ANSVSA, însă magazinele pot fi vizate și de ANPC.

Fast-food-ul și chipsurile, interzise în România. De când

„ANPC desfășoară acțiunile de control stabilite prin programele trimestriale aprobate de președintele Autorității, în principal în rețeaua de comercializare, în prezent acestea fiind limitate în condițiile evoluției pandemiei create de virusul SARS-CoV-2. Iar în cazul în care se înregistrează reclamații privind domeniul acizilor grași trans, se vor desfășura controale în consecință și, după caz, extinderea acestora în unitățile de producție sau redirijarea reclamațiilor la ANSVSA”, ne-a spus Carmen Cucu, Responsabilul cu aplicarea Legii informațiilor de interes public din cadrul ANPC.

Între ANSVSA și MS există un protocol conform căruia aceste două autorități evită să se intersecteze atunci când desfășoară controale. Astfel, șansele sunt mai mici ca în magazine să vină inspectori al ministerului. Mai degrabă vor veni cei de la ANSVSA sau cei de la ANPC.

Cei care încalcă noua obligație riscă amenzi între 10.000 și 30.000 de lei și pierderi financiare generate de retragerea alimentelor neconforme de la vânzare.

Parlamentarii care au inițiat Legea 182/2020 au indicat faptul că acizii grași trans industriali se găsesc în principal în alimentele procesate, din cauza uleiurilor parțial hidrogenate care ajută, în esență, la prelungirea valabilității mâncărurilor. Potrivit mai multor studii citate de aceștia, pe piața alimentară europeană există alimente cu un conținut foarte ridicat de acizi grași trans, printre care floricelele de porumb care se fac la cuptorul cu microunde, cremele tartinabile, biscuiții, torturile preambalate, margarinele, produsele prăjite, supele, sosurile, cerealele preambalate, napolitanele și chipsurile.

Așadar, putem spune că nu doar producătorii alimentari vor fi afectați de noua restricție, ci și magazinele care pun la vânzare asemenea produse și restaurantele, mai ales cele de tip fast food.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel