Acești angajați primesc 400 de lei în plus la leafă. Care sunt condițiile
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Angajații primesc o sumă de bani în plus dar în anumite condiții
Angajații primesc o sumă de bani în plus dar în anumite condiții
Angajații care lucrează în regim de telemuncă primesc 400 de lei lunar pentru cheltuieli domestice.

Suma acordată de angajator angajaților săi nu trebuie justificată, nu este purtătoare de taxe sau impozite și aduce marele avantaj al faptului că poate fi integral scăzută din impozitul pe venit. Astfel, angajatorul nu cheltuie nimic în plus, în timp ce angajatul primește o suma de bani care îi acoperă costurile domestice.

Codul muncii și Legea telemuncii arată că angajații care primesc 400 de lei lunar pentru că se află în regim de muncă de acasă trebuie supravegheați. În caz contrar, beneficiul poate dispărea!

Companiile trebuie să intocmeasa, așa cum precizează legile aplicabile, un pontaj. Timpul de lucru al angajaților trebuie măsurat corespunzător de fiecare companie/instituție/autoritate din România. Această prevedere este valabilă la nivelul întregii Uniuni Europene.

Având în vedere contextul de sănătate publică în care ne aflăm acum, legiuitorii au oferit oportunitatea angajatorilor de a plăti angajaților care lucrează de acasă în regim de telemunca 400 de lei, bani care se deduc de către entitățile juridice din impozitul pe venit.

Angajații s-au învățat să lucreze de ACASĂ. Câți salariați s-ar întoarce la birou

Conform prevederilor în vigoare, cei 400 de lei se acordă în funcție de numărul zilelor muncite de acasă (sau de oriunde altundeva, dacă nu se precizează altfel în contract). În cazul unui control ANAF, angajatorii trebuie să dovedească modul în care au măsurat muncă celor care au primit acești bani. Cea mai simplă, legală și la îndemână metodă este pontajul (condica). Indiferent că este electronică sau fizic, acestasta este obligatorie și, mai important, util.

Obligația de a ține evidență orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru se regăsește în Codul muncii, iar pontajul în cazul telemuncii este deja stipulat de Legea 81/2018 privind reglementarea activității de telemunca.

Înainte de efectuarea pontajului, companiile trebuie să rețină că au de operat modificări în REGES. Contractul individual de muncă cu clauză de telemunca trebuie înregistrat în registrul general de evidență a salariaților că un tip special de contract de muncă înainte că salariatul să înceapă prestarea activității în regim de telemunca. În perioada în care salariatul prestează muncă la locul de muncă organizat de angajator, este necesară o nouă înregistrare în REVISAL, pentru modificarea tipului de contract din contract individual de muncă cu clauză de telemunca în contract individual de muncă. Așadar, conform Ghidului, angajatorul trebuie să facă înregistrările corespunzătoare în REVISAL de fiecare dată când salariatul intră în/iese din telemunca.

În concluzie, angajațîi care primesc 400 lei lunar pentru telemunca trebuie supravegheați prin pontaj, altfel angajatorul riscă să piardă avantajul fiscal adus de această prevedere legislativă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel