Urmărește dezbaterea live

Accelerarea inflației. Care sunt cauzele. Explicațiile analiștilor
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
PIB-ul zonei euro a scăzut cu 3,1% în primele trei luni din acest an
PIB-ul zonei euro a scăzut cu 3,1% în primele trei luni din acest an
Accelerarea dinamicii anuale a inflației în ultima lună din 2019, la 4.0%, a fost influențată de declinul producției agricole (cu 4.1% an/an în primele 9 luni), majorarea cotațiilor internaționale la țiței și și deprecierea monedei naționale, arată o analiză Banca Transilvania.

"Statisticile indică accelerarea dinamicii anuale a prețurilor la consum în ultima lună a anului trecut (spre cel mai ridicat nivel din iulie), evoluție influențată de declinul producției agricole (cu 4.1% an/an în intervalul ianuarie-septembrie), majorarea cotațiilor internaționale la țiței (cu 20.8% an/an pe WTI – petrolul american, respectiv 17% an/an pe BRENT – petrolul european) și deprecierea monedei naționale, într-un context caracterizat prin consolidarea momentului favorabil pe piața forței de muncă și pe piața creditului. Astfel, conform INS, prețurile de consum au crescut cu 0.42% lună/lună în decembrie", arată analiza BT, preluată de Mediafax. 

Totodată, prețurile la bunuri alimentare, ce reprezintă 31.87% din coș, au consemnat un avans lunar de 0.84% în decembrie, evidențiindu-se creșterea prețurilor la carne, preparate și conserve din carne, ouă și legume, conserve din legume cu dinamici lună/lună de 1.32%, 2.04%, respectiv 2.56%.

Citește și Rata anuală a inflaţiei, în urcare peste prognoza BNR

"De asemenea, prețurile la mărfuri nealimentare (47.91% din coș) au crescut cu 0.28% lună/lună în decembrie, evoluție determinată de majorarea prețurilor la combustibili, tutun/țigări și energie electrică cu dinamici lunare de 0.37%, 0.57%, respectiv 0.68%. Nu în ultimul rând, tarifele la servicii (20.22% din coș) au urcat cu 0.12% lună/lună în decembrie, evoluție influențată de continuarea tendinței de depreciere a monedei naționale", spun analiștii Banca Transilvania.

Dinamica an/an a ratei inflației a accelerat de la 3.77% în noiembrie la 4.04% în decembrie, cel mai ridicat nivel din iulie. În scenariul macroeconomic central al băncii, analiștii BT se așteaptă la decelerarea dinamicii anuale a prețurilor de consum (pe indicele armonizat UE) de la 3.9% în 2019 la 2.9% în 2020, urmată de consolidare în jurul nivelului de 3% (3.3% în 2021 și 3.1% în 2022).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel